Do prezentacji potrzebne są rekwizyty, które eksponowane są podczas relacji narratora: -ilustracja Koloseum, Bazyliki św. Piotra, Pieta, gondola -makieta Wezuwiusza, Krzywej Wieży, maski karnawałowe -ciasto "Tiramisu" -spaghetti -kawa Cappucino -przyprawy, oliwki
Narrator: Witam państwa serdecznie i zapraszam na podróż " nie tylko kulinarną" do Włoch. Włoska kuchnia jest znana niemal w całej Europie: spaghetti z parmezanem albo pizzę uwielbiają chyba wszystkie dzieci. Włochy mają niezwykle ciekawą historię i kulturę. W całym kraju znajdują się zabytki po Cesarstwie Rzymskim, budowle liczące ponad 2000 lat, a także wiele pamiątek historii: piękne pałace, kościoły i dzieła sztuki włoskich artystów. Naszą podróż rozpoczynamy od Wenecji. Wenecja to niezwykłe miasto położone na 120 wysepkach połączonych czterystoma mostami. Miasto zakochanych, którzy w kafejkach na placu św. Marka delektują się najsłynniejszym włoskim deserem "Tiramisu" Wenecja jednak najbardziej kojarzy się nam z gondolami, Pałacem Dożów i karnawałem. Ruszamy dalej. Z okien naszego najnowszego modelu Fiata Stilo podziwiamy Krzywą Wieżę w Pizie. Po słodkim deserze warto napić się kawy. Udajemy się do Rzymu-stolict Włoch, gdzie w Caffe El Greco napijemy się najlepszego Cappucino. Warto dodać, że w Caffe el Greco bywali najsłynniejsi artyści, poeci, pisarze np. H. Sienkiewicz, A. Mickiewicz. Ale Rzym to przede wszystkim miasto zabytków i miejsc, o których mówi cały świat. Bazylika św. Piotra, która ze względu na obecność papieża Polaka jest najczęściej odwiedzanym miejscem w Rzymie. Jej wnętrze kryje w sobie wiele prawdziwych skarbów.Ja wymienię tylko dwaarcydzieła: Pietę Michała Anioła i posąg św. Piotra. Nie sposób pominąć Koloseum i Forum Romanum. Zwiedzającym Włochy polecałbym teraz udać się na południe kraju - do Neapolu. Z miastem tym kojarzy się nam cienka jak wafel pizza z pomidorami, czosnkiem, bazylią i anszua. Powiedzenie głosi: "Zobaczyć Neapol i umrzeć" Nic dziwnego; jest to miasto wyjątkowo malownicze, które zachwyca cudownym morskim wybrzeżem, licznymi placami i fontannami, wśród któruch godna podziwu jest fontanna "Porwanie Europy" Nad miastem dominuje budzący strach i podziw wulkan Wezuwiusz, którego wybuch zniszczył Herkulanum i Pompeje. A teraz opuszczamy stały ląd i udajemy się na największą włoską wyspę- Sycylię, słynącą z pięknych krajobrazów, różnorodnych możliwości uprawiania sportu i turystyki, no i kuchni, ponoć najzdrowszej w Europie dzięki owocom morza, soczystym oliwkom oraz doskonałym przyprawom. My jednak po trudach podróży, spoglądając na dymiącą Etnę zadowolimy się spaghetti alla carbonara, z dużą ilością pomidorów i parmezanu. Mam nadzieję, że zachęciłem państwa do odwiedzenia słonecznej Italii, zawsze gościnnej dla turystów. Arivederci!
Autorzy: Lidia Janek-nauczycielka historii Beata Tomaszewska-nauczycielka nauczania zintegrowanego Aniela Zurawka-nauczycielka języka polskiego |